
RMA
Een RMA (Return Merchandise Authorization) is een gestructureerd proces waarmee klanten defecte of ongewenste producten kunnen retourneren voor reparatie, vervanging of terugbetaling. Dit systeem is ontworpen om zowel de klant als de leverancier te ondersteunen, zodat het retourproces soepel en efficiënt verloopt.
Gelijk aan de slag?
Neem contact op of plan een afspraak!
Software op maat
Hoe werkt een RMA Systeem
Veel bedrijven registreren RMA’s echter nog in losse, niet-samenhangende systemen. Denk hierbij aan een papieren formulier dat wordt bijgehouden in een Excel-sheet of zelfs in een ouderwetse archiefmap. Soms wordt er gebruikgemaakt van digitale tools zoals Google Forms of een specifieke softwarevariant, maar vaak ontbreekt het aan een geïntegreerde aanpak. Dit kan leiden tot inefficiënties en vertragingen in het proces. Een goed georganiseerd RMA-systeem is daarom essentieel voor een optimale klanttevredenheid en bedrijfsvoering.
Bij ons verloopt het RMA-systeem volledig digitaal en gestroomlijnd, zodat elk stap in het proces efficiënt en overzichtelijk wordt vastgelegd. Vanaf het moment dat een retourmelding binnenkomt, wordt alles nauwkeurig geregistreerd en opgevolgd.
Registratie
Elke retourmelding wordt ingevoerd door de klant, waarbij gegevens zoals de melder, het merk, het model, de RMA-reden of omschrijving, en eventuele foto’s van het defect worden vastgelegd.
Tijdens het proces houden we alle belangrijke data bij, zoals de datum van melding, invoer, aanmelding bij de fabrikant, verzending en ontvangst van retouren.
Pakbonnen, verzendlabels en Track&Trace-gegevens worden automatisch gegenereerd en gekoppeld aan de RMA, zodat de status van elke zending altijd inzichtelijk is.
Automatische meldingen worden verstuurd bij belangrijke momenten, zoals registratie, ontvangst van het product of overschrijding van de Service Level Agreement (SLA), om tijdige actie en transparantie te waarborgen.


Rapportage
Het systeem genereert gedetailleerde rapportages voor het management, de fabrikant en andere betrokken partijen Deze rapportages helpen bij het monitoren van doorlooptijden, het identificeren van trends en het nemen van preventieve maatregelen Door data-analyse kunnen risico’s beter worden gespreid en problemen in een vroeg stadium worden gesignaleerd wat toekomstige retourzaken helpt voorkomen.
Ook ondersteunt het systeem meerdere gebruikersrollen zoals Beheerders, Organisatie, Rapporteerders, Resellers/Distributeurs en Fabrikanten. Elke rol heeft toegang tot de informatie die relevant is voor hun taken.
Voordelen
Opdrachtgevers




Veel van onze oplossingen kunnen we combineren,
Vraag nu meer informatie of demo aan!
Logistics
———–
Transport Management Systemen (TMS), Warehouse Management Systemen (WMS), Proof of Delivery (POD), en nog veel meer!
Software op Maat
———–
Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van maatwerk softwareoplossingen
MDM
———–
Koppelen, beheren en ondersteunen van de MDM omgeving. zoals firmware upgrades, device configuratie en nieuwe app releases