overleg

Vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer wordt steeds belangrijker.

Waar je vroeger alleen maar naar je werk ging om te werken, is nu bewezen dat de gezondheid van de werknemer zorgt voor een betere werksfeer en een afname van ziekteverzuim. Zeker in deze tijd van personeelstekorten kan je hier veel winst uithalen. 

Maar hoe zorg je voor vitaal fitte medewerkers? Met de vitaliteitsschijf van 5 kan je door middel van 5 verschillende onderdelen de vitaliteit verhogen.

 

  1. Fysiologisch


Het eerste waar de meeste mensen aan denken bij vitaliteit is vaak de lichamelijke gezondheid, gezond eten en voldoende bewegen. Toch blijkt dat dit voor de meeste mensen, naast een drukke baan, een lastige opgave is.

Bij Wabber proberen we dit makkelijker te maken. Zo heeft elke werknemer een maandelijkse sportbijdrage maar ook in onze Wabber Cave hebben we de mogelijkheid om laagdrempelig wat sportattributen te gebruiken. Daarnaast worden er gezonde alternatieven aangeboden tijdens de lunch, maar ook als tussendoortje.


  1. Psychologisch


Het mentale welzijn, oftewel hoe voel je je en wat is jouw persoonlijkheid? Zit je goed in je vel en heb je het naar je zin om je werk. Wanneer je niet goed in je vel zit zie je dat vaak terug op de werkvloer. Je werkprestatie vermindert en de sfeer verandert.

Een goed mentaal welzijn is dan ook niet alleen voor jezelf fijn, maar dat straal je vervolgens ook uit naar collega’s en klanten. Bij Wabber kijken we samen naar hoe jij je werk het beste uitvoert. Je hebt een vaste ruime werkplek met eigen apparatuur, maar er is zeker ook de mogelijkheid om deels thuis of op een andere locatie te werken. Wat past bij jouw werk en levensstijl?

 

  1. Ecologisch welzijn


Bij het ecologische aspect gaat het om de sociale samenwerking.  Het goed werken in een teamverband verbetert je werkprestatie maar verhoogt ook je mentale welzijn. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en rust/plezier, als werkgever kan je hieraan bijdragen. Je verhoogt hierdoor het werkplezier maar trekt daarbij ook makkelijker nieuw personeel aan.

Wij werken in een hecht teamverband, de contacten onderling zijn persoonlijk en dagelijks worden er tijdens de (staande) dagstart alle bezigheden en knelpunten besproken. Naast de werkzaamheden wordt er ook aandacht besteed aan onderlinge socializing als een maandelijkse Vrijdag Game Middag of een gezellige bbq.


  1. Filosofisch welzijn


Wat zijn je talenten? Waar ben je goed in en wat wil je nog bereiken? Personeel zal meer gedreven zijn als ze naar een doel kunnen werken maar ook plezier hebben in wat ze doen of maken.

Bij Wabber wordt er gekeken naar wat je sterke en minder sterke kanten zijn, zo krijg je de juiste projecten toegewezen of wordt je ondersteund door collega’s waar nodig. Jaarlijks worden er 1 op 1 sessies ingepland om te bespreken hoe het gaat en wat er verbeterd kan worden.


  1. Vitalogisch


Het belangrijkste is hoe je er zelf in staat, over je eigen zelfbewustzijn en het inzien van het nut van vitaliteit. Wanneer je zelf niet vitaal wilt worden, maakt bovenstaande schrijven geen enkele indruk.

Zien is doen. Bij Wabber zijn er laagdrempelige en korte mogelijkheden om te werken aan je vitaliteit. Even bewegen bij het koffie zetten bijvoorbeeld, pak gelijk een appeltje mee van de fruitschaal. Wanneer de 1 het doet, ga je vanzelf meedoen.